Víz, fa, fű - Orfű!

Orfű neve mostanában egyre többek számára cseng ismerősen - van, akinek a tóvilágot, van, akinek a sárkányok földjét, másoknak a kihagyhatatlan Fishing on Orfű fesztivál színhelyét jelenti.Minden, ami víz


Orfűn mindenhol felbukkan a víz: a víznyelőkön keresztül, a barlangokon és az erdei forrásokon át a hűs, tiszta vizű patakok által egészen a tavakig. Valóságos ígéret földje a nyári kánikulában. Pécstől mindössze 19 km-re számtalan vizes élményben lehet részünk: az Orfű Aquapark egész napos kikapcsolódást ígér szárazon és vízen. 7 csúszda, 1400 m2 alapterületű élménymedence, pezsgőmedence, úszómedence és gyermekmedence a vízimádóknak; műfüves focipálya, strand röplabdapálya, valamint nagyméretű fa játszótér a sportosaknak.

A természetes vizek hódolóinak a Kis-tó Strand az ideális választás. Az egyedülálló orfűi tórendszer első taván 2 hektár nagyságú, végig homokos aljzatú strand található, mely egyaránt alkalmas fürdőzésre, valamint a vízi sportok számos változatának művelésére.


Túrák és bringatúrák

Az aktív turizmus hívei számára is Orfű a tökéletes célpont. A Pécs felől érkezők kiépített kerékpárúton juthatnak el Orfűre, és most már Abaliget felé is tehetnek egy kitérőt. Az sem gond, ha nem hozunk magunkkal kerékpárt, hiszen számos kölcsönző közül választhatunk, hogy aztán tegyünk egy tókerülő biciklitúrát vagy kipróbáljuk a környékbeli hegyi kerékpárutak valamelyikét.

Akik jobban szeretik túrázással tölteni idejüket, szintén számos lehetőség közül válogathatnak Orfűn. A környék rendkívül gazdag természeti kincsekben és látnivalókban, melyeket változatos tanösvények, túraútvonalak mentén ismerhetünk meg. A Desztináció körtúra és a Sárkány körtúra a legfontosabb orfűi látnivalókat fűzi fel két túraútvonalra, melyek bejárását ma már egy kiépített turistatábla-rendszer segíti. A környéket ezeken felül egyéni túrák, valamint szervezett túrák keretein belül is meg lehet tekinteni.

A település és környéke megannyi kirándulási lehetőséget rejt. Az Orfűre látogató turistákat a színes programajánlaton, a természeti csodákon és a számos kikapcsolódási lehetőségen túlmenően a falusi lakosok vendégszeretete is várja!


Újra őrölnek majd az Orfűi Vízimalomban 


„A malom maga volt a csoda a régmúlt századok embere számára, ahogy az ördöngös szerkezetekkel a gabonaszemekből elővarázsolta az életet jelentő lisztet." A Malommúzeumban magunk is átélhetjük ezt a csodát az őrlés történetével, a kenyérdagasztás ősi módjával ismerkedve. A Malom Pincében vagy a malom kertjében elidőzhetünk egy pohár pécsi cirfandli vagy hertelendi kapucinus sör társaságában, esetleg egy kávé-különlegesség frissítő erejéhez folyamodva folytathatjuk újult erővel utunkat a malmoktól induló Vízfő-tanösvényen.

Látványos változás küszöbén áll az Orfűi Malommúzeum, ugyanis az elkövetkező időszakban jelentős felújítási és helyreállítási munkáknak lehetünk majd tanúi a malomnál. Az Árpád-kor óta létező vízimalom újra az őrlés szolgálatába lép és ezzel Magyarország legidősebb, működő malma lesz az orfűi vízimalom.

A felújítási munkálatok a nyári szezon alatt szünetelnek, csak ősztől folytatódnak, de a múzeum a felújítás alatt is zavartalanul üzemel. A második pályázat, a Darányi Ignác Terv keretében kerül megvalósításra. A projekt fő célkitűzése az orfűi molnár egykori gyümölcsöskertjének a helyreállítása illetve a szárazmalom épületének felújítása. További információ és szállásfoglalás: www.orfu.hu


Program tippek:

2014. június 18-21. Fishing on Orfű fesztivál

2014. június 27-29. Kovácsszénájai Kerékpáros Dzsembori

2014. augusztus 2. Orfűi Nap és Orfűi Tó-show futás

2014. augusztus 9. II. OrfűFitt Pécsi-tó Körbeúszás (4.200 m és 1.800 m)

2014. augusztus 8-10. XII. Bluegrass Nemzetközi Akusztikus Zenei Fesztivál - Abaliget

2014. augusztus 15-17. II. Orfűi Ökofesztivál

2014. augusztus 29-31. Vitorlás Napok

2014. október 4-5. X. Orfűi Tökfesztivál

2014. október 17-19. 49. Mecsek Rallye - Historic Európa Bajnokság

2014. november 7-9. II. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál

Ne hagyjuk ki!

- végigkerékpározni a Pécs-Orfű kerékpárúton

- kajak, kenu, sárkányhajó bérlés az Aktív Víziturisztikai Központban

- kirándulás a Vízfő-forráshoz, a Sárkánykúthoz vagy a Toplica-patak völgyében

- csobbanás az Aquapark élménymedencéjében

- tenni egy sétát az egyik tanösvény mentén

- szakvezetéses overallos barlangi túrát tenni a Mecsek Háza vagy a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek