Answer: Virtuális tükör 3.

 

 

Virtuális tükör 3.

 

A lány kinyitotta az ajtót, és beengedte.

 - Szép lakás - ahogy körülnézett, megállt a tekintete a fotelon - gyönyörű ez a macska, nekem is van, csak az fekete.

 - Ugye nem azért jött, hogy kedvenceinket elemezzük - mondta Eliz, és nyomatékosan az órájára pillantott.

 - Elnézést, hogy ilyenkor zavarom, velem kell jönnie. Kérem öltözzön fel, lenn a kocsinál várom.

 - Mégis miről van szó?

 - A Special Rt.-hez megyünk - válaszolta a férfi, miközben megfogta a kilincset - a többit útközben elmondom.

A Special, hiszen az a munkahelye, vajon minek kell odamenni az éjszaka közepén? Gyorsan magára kapkodta a ruháit, ahogy kilépett az utcára, látta nyomozót amint a Fordjának támaszkodott.

 - Ön ugyebár Mr. Fenett titkárnője? - kezdte a beszélgetést a rendőr rögtön egy kérdéssel, miközben elindultak.

Eliz bólintott. Martens hol az utat, hol meg őt nézte, mintha azt mérlegelné mit mondjon.

 - Szóval, betörtek a főnöke irodájába, azért kértem hogy velem jöjjön, nézze meg hiányzik-e valami a helyszínről.

Pár perc után megálltak a Special Rt. bejáratánál, ahol két villogó rendőrségi autó is állt. A nyomozó pár szót váltott az egyik egyenruhással , majd a nőt maga elé engedve, felmentek az első emeletre, ahol Fenett szobája volt. A helyiség ajtaja sarkig nyitva állt. Két civil sürgölődött, egyikük fényképeket készített, a vaku szaporán villogott.

Az irodában teljes volt a káosz, mindenfelé iratok hevertek szanaszét, a számítógép és a monitor lenn a földön. Mi történt itt? - szaladt át a lányon.

Ahogyan a sarok felé pillantott egy szürke, hosszúkás zsákot vett észre az ingaóra alatt, közvetlenül a fal mellett. Úgy érezte mindjárt elájul, mivel pontosan tudta mit lát.

Évekkel azelőtt a  nagybátyja elütött egy részeg csavargót az út mellett, és a helyszínelők pontosan ilyen zsákot használtak, amikor a halott szerencsétlent elszállították.

 - Az ott egy...? - rebegte, és a nyomozóra nézett.

Martens felállította az egyik eldőlt széket, belekarolt a nőbe, és leültette.

 - Nem akartam út közben felzaklatni Miss Handers, Mr. Fenett meghalt.

Eliz körül forogni kezdett minden, mintha egy feneketlen szakadék akarná elnyelni, érezte a férfi egy poharat ad a kezébe, és hallotta a hangját.

 - Kérem, ezt igya meg!

Egy idő után kezdte jobban érezni magát, és próbált úrrá lenni a kétségbeesésén.

 - Mi történt? - alig tudta kimondani a két szót.

 - A biztonsági őr hívott bennünket, világosságot észlelt itt az irodában, aztán meglátta a holttestet. Rögtön látszottak a dulakodás egyértelmű nyomai, Fenett urat a földön találtuk, úgy néz ki, megfojtották. Amint látszik valamit nagyon kereshettek, ezért arra kérem, alaposan nézzen körül, mit vihettek el, ha eltűnt valami innen egyáltalán... - szólt, miközben félreállt.

Két magas férfi jött be, nehezen, erőlködve felemelték a zsákot, és a szétszórt holmik között lavírozva kivitték a szobából.

A nőnek hirtelen eszébe jutott a cd, amit tegnap a főnökétől kapott. Lehet hogy azt kereste, aki megölte az igazgatót. Remegő lábakkal felállt, bizonytalanul, vigyázva ne lépjen rá semmire elindult, a szeme azonban akaratlanul is a hullazsák üresen maradt helye felé nézett.

Martens észrevette ezt, intett neki az íróasztal mellől, jöjjön oda. Egyesével kihúzgálta a fiókokat, minden alkalommal kérdően a nőre nézett, aki tagadólag ingatta meg a fejét.

De hát mit vár tőlem? - gondolta Eliz - fogalmam nincs, mit, és hol tartott a főnök.

 - Kisasszony, észrevett valami furcsát a vezér viselkedésében az utóbbi időben? - fordult felé a nyomozó - Esetleg találkozott ismeretlen egyénekkel?

A cd ügy elég furcsa, az biztos. Valami azt súgta arról ne beszéljen. Ismeretlen egyénekkel? Szinte csak olyanokkal jött össze  folyamatos üzleti tárgyalásai során, nap mint nap.

 - Nem emlékszem a viselkedésével kapcsolatban különösebbre, a nevek akik nála megfordultak a naptáramba be vannak jegyezve - válaszolta.

Martin bólintott, majd megkérdezte, ki szokta helyettesíteni őt ha beteg, vagy ha éppen szabadságon van.

Négy éve dolgozott a diri mellett, de alig volt távol, talán tavaly, amikor elutazott a húgához.

 - Miss Gloria Smith, Mr. Anstell aligazgató titkárnője ugrott be helyettem - mondta - Egyszer.

Martens az asztal szélén ült, szabadon lógó lábát lóbázta.

 - Nézzen körül ebben a kuplerájban, nem hiányzik semmi, nincs valami ami feltűnik Önnek?

Ahogy kérdezte kicsit hátradőlt, maga mögé téve a kezeit. A kérdő kifejezés azonban nem akart eltűnni az arcáról.

Eliz bizonytalankodva nemet intett, aztán szeme az íróasztalra tévedt. A hatalmas bútordarab tetején szinte semmi nem maradt, csak egy merevlemez tartó. Nyitva volt a fedele, de a lemezek hiányoztak belőle. A rendőr követte a lány tekintetét, és ő is a tartót nézte.

 - Ugye ebben cd-ket tartanak? Mármint normális esetben... -  a zsebéből kivett tollal arrébb mozdította a műanyag dobozt - Ez bizony üres.

Végignézett a földön, de nem látott egyetlen lemezt sem. Megint vallatóan a nőre nézett.

 - Igen, a tartó tele volt - szólt halkan, kerülve a rá szegeződő tekintetet, mintha csak ő vitte volna el annak tartalmát.

 Martens leszállt az asztalról, az ablakhoz lépett, és kifelé bámulva mintegy magának, félhangosan elkezdte elemezni a történteket.

 - Valaki éjszaka bejött ide, viszont erőszakos behatolásnak nyoma sincs. A beléptető rendszeren átjutott, az őr nem vett észre semmit. Vagy nagyon ügyes, vagy... Itt találja Mr.Fenettet, aki a késői óra ellenére benn tartózkodik az irodában. A biztonsági ember erről sem tudott. Az igazgató vagy várta az illetőt, vagy meglepte, dulakodni kezdenek, végül megöli, és elviszi a cd-ket. Nagyjából ennyi. Jut eszembe, van másolat a lemezekről, esetleg benn vannak a gép memóriájában Miss Handers? Bár ez a gép már... - és a földön szanaszét heverő, összetört kompjuterre nézett.

A kérdő mondatból a „másolat" szó visszhangozni kezdett a fülében. Másolás, amely körül annyi minden történt rövid fél nap alatt.

Persze, általában vagy ő, esetleg Fenett maga is mentették, amit fontosnak tartottak.  Elhatározta a cd másolásról, a telefonhívásokról addig hallgat, amíg nem beszél Anstellel.

 Pláne a vízióiról, még őrültnek néznék.

 - A cd másolatok a fiókomban vannak, meg a gépemben eltárolva - válaszolt erőltetett nyugalommal.

Kiléptek a folyosóra, egyenesen a titkársági szobához. Amikor Eliz betette a kulcsot a zárba, meglepve tapasztalta, hogy az ajtaja nyitva van. Lenyomta a kilincset, és hátrahőkölt a látványtól. Összetört számítógép akárcsak odaát, a fiókait kitépték, tartalmuk széjjelszórva.

 - Engedjen kisasszony - szólt mögötte Martens - ez szép. Itt is...?

Kinyitotta az ablakot, és leszólt a kollégáinak valamit.

A lány teljesen kiborult, sírva emelte fel a földről a repedezett üveg mögül visszanéző családi fotót, amelyen anyjával és húgával álltak a régi ház kertjében.

Matatni kezdett az összedobált holmik között. Remegett.

 - Látja a másolat cd-ket valahol? - hallotta a nyomozó hangját.

Hangtalanul rázta a fejét, közben folytak a könnyek az arcán.

 - Jöjjön, haza viszem.

 

 

Folytatása következik.