Ternovszky Bélával záródik az Animációs esték beszélgetéssorozat

 

 

 

Az Animációs esték - Hagyomány és haladás című online sorozat keretében július 1-jén a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás vendége Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és Gelley Bálint rendező lesznek.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott esték folyamán eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz. Az eddigi adások vendégei voltak Orosz Anna Ida és Fülöp József, Rófusz Ferenc és Vácz Péter, Varsányi Ferenc és Fazakas Szabolcs, akik a Magyar Filmdíjas házigazda, a Bánffy Miklós-díjas producer, jogász Kollarik Tamás vezetésével a film, az animáció és a magyar kultúra fontos kérdéseire keresték a válaszokat.

A záró beszélgetés egyik vendége Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, aki kezdetben a Pannónia Filmstúdiónál, később a Filmvállalatnál dolgozott, 1979-ben pedig a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál helyezkedett el. Nevéhez kötődik az NSZK-osztrák-magyar filmsorozat, a Pumukli kalandjai, amelynél a magyar animációt rendezte. Első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet. Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család sorozatot, a Kérem a következőt! sorozatot, de közreműködött a Gusztáv -sorozatokban is. A nemzetközi hírnevet az 1986-os Macskafogó című rajzfilm hozta meg számára. Az alkotás folytatása, a Macskafogó 2. - A sátán macskája című 2D-s számítógépes produkció 2007. december 20-ára készült el. A fiatal generációt Gelley Bálint képviseli, aki 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2015-ben Szederkényi Bellával alapította meg a CUB Animation stúdiót, amelynek fő profilja a gyerekeknek, illetve családoknak szánt tartalmak készítése. Évek óta zajlik az együttműködés a New York-i TED-Ed oktatócsatornával. Gelley Bálint a Magyar Animációs Producer Szövetség alapító-, és elnökségi tagja, MMA ösztöndíjas. A fiatal szakember Magyari Andrea azonos című filmje alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként pedig olyan alkotások kötődnek nevéhez, mint a Macskakirálylány, a Rozi és Zafír, a HIDE (Búvóhely) és A szív kertje című alkotások. Rendezőként és producerként, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán óraadó tanárként dolgozik. Az est folyamán a szakemberek kitérnek arra, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak? Rajzfilmben pontosan mit jelent a rendezői szerep és hogyan merült fel a Macskafogó folytatása?

A beszélgetéssorozat ősszel, új tematikával folytatódik, az Animációs esték - Hagyomány és haladás záró adása június 1-jén 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, illetve YouTube- csatornáján.