ZAKO Fesztivál június 21-28

 

Tele zenével tér vissza a ZAKO Fesztivál

 

2021-ben a Kvártélyház jubileumi 15. nyári évadának nyitányaként június 21-étől tele zenével várja a közönséget a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál. A Manna és a Kvártélyház szervezésében nyolcadik alkalommal foglalják el a Városháza udvarán felállított szabadtéri színpadot a független színházi, zenés, prózai és összművészeti produkciók.

A kortárs fesztivál kiemelt szerzője idén Grecsó Krisztián, aki a fesztivál nyitónapján Hrutka Róberttel közös zenés-mesés estjével mutatkozik be a közönségnek. Az Első évre fecske című produkció a zene az irodalom és színház találkozása, melyen korunk és kortársaink meséi mellett anyáink, apáink történetei kerülnek elő.

Június 22-én a Grecsó Krisztián sikerkönyvéből készült Megyek utánad című színházi előadást mutatja be az Orlai Produkció, Mészáros Bélával a főszerepben. Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, mint a szerelemi történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolniuk, miközben Daru történetével ismerkedünk.

A legendás magyar szerzők közül Janikovszky Éva történetei is megelevenednek a Kvártélyház színpadán. Június 27-én a több kiadást is megért A lemez két oldala kötet alapján Kovács Patrícia, Horváth Lili, Simon Kornél és Elek Ferenc mesélik el egy-egy történet színét és fonákját. Janikovszky Éva a kilencvenes évek végén írta ezeket monológokat. Azóta semmi sem változott, csak az olvasók lettek idősebbek, a fiatalok meg rákaptak a hatvanas-hetvenes évek divatjára. Nekik is ajánljuk a kétélű történeteket, melyek minden korosztályhoz szólnak.

A fesztivál a prózai előadások mellett csupa zenével ünnepli a nyarat és a közönséggel való újratalálkozást, a Cziffra Fesztivállal együttműködésben a Kvártélyház színpadán fellép Balázs János zongoraművész és Tompos Kátya egy közös esttel, melyben füstös bárok éjszakai hangulatát idézik az alkotók. Kortárs zeneműveket pedig Polgár Péter zeneszerző szolgáltat majd Dalműhelyeim estjén, ahova olyan vendégeket vár, mint Odett, Takáts Noémi és Müller Péter Sziámi.

Különleges élményt ígér a hétköznapi emberek tollából született 100 szóban a város zenés előadás. A rövid, velős történetek hol megmosolyogtatnak, hol elgondolkodtatnak, de mind egyértelműen szórakoztatnak. Olyan ez az előadás, mint egy jó magazin, amiben számtalan téma felmerül, összerendeződik, és színesen képviseli a világunkat. A tükröt ezen az estén Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge tartja nekünk, akik felidézik a múltat, megmutatják a jelent és felrajzolják a jövőt sok-sok rövid 100 szavas történettel.

A gyerekeknek is készül a ZAKO Fesztivál egy külön programmal, a nyár elején a Griff Bábszínház is a Kvártélyház udvarára költözik és elhozza Pim, a kismalac meséjét, aki elindul kalandozni a nagyvilágba. A földimalac kalandjait Csepregi-Kovács Napsugár, Lajhó Máté, Szolnok Ágnes mutatják be a kicsiknek június 25-én délután.

Aki igazi felhőtlen szórakozásra vágyik, az ne hagyja ki június 23-án az Acélmagnóliákat, Balázs Andrea és Létai Dóra főszereplésével. Az előadás egy fodrászüzlet titkokkal és pletykákkal teli világába vezet, ahol mégis örök és szétválaszthatatlan barátságok születnek és kiderül, hogy akkor a legerősebbek ezek a kötelékek, amikor igazán kell a humor a túléléshez.

Az elmúlt időszakban kevés alkalmunk volt élőben találkozni a színház varázsával, a Kvártélyház 15. évadának programja igyekszik programjaival pótolni a közös élményeket, azonban, ha mégis lenne olyan, aki nem szívesen mozdul ki, annak a ZAKO Fesztivál online programot is kínál! A Szkéné Színház közösségi programjához a virtuális térben lehet csatlakozni. A színházi játék a zoom videókonferencia platformon valósul meg, szükséges hozzá stabil internet hozzáférés, mikrofon, kamera, valamint fülhallgató, és a játékba mindenki saját eszközéről jelentkezhet be. Az előadásra a jegyek vásárlása korlátozott számban lehetséges, így kétszer is műsorra tűzzük a fesztivál ideje alatt. Június 24-én és 27-én lehet bekapcsolódni, az előzetes jegyváltást követően a Köztünk marad előadásba. A nézőknek lehetősége van alakítani a történetet, és közvetlenül befolyásolni a színészek játékát. A meghívott, improvizáló párosok csütörtökön Kovács Virág és Varga Ádám, vasárnap pedig Földes Eszter és Ticz András.

A mottó a régi: Mindenki Egerszegre! Idén június 21 és 28 között mindenkit vár a ZAKO Fesztivál!

 

Közös cél

 

Kilenc esztendő elteltével izgalmas visszanézni az elmúlt évekre, ahogy folyamatosan alakult, fejlődött a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál. Az ötletet Tompa Gábor adta, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója, aki korábban többször meghívta a Manna előadásait a zalaegerszegi nyári színházba, és pár évnyi közös munka után felvetette, hogy mit lenne, ha egy fesztivált szerveznénk a vendégjátékokból.

A Kvártélyház egy csodálatos belső udvarba épített nyári szabadtéri játszóhely, különleges atmoszférával, remek akusztikával és egy nagyon elhivatott, mindent megoldani képes csapattal. A Manna kezdetektől a független színházi alkotók képviseletét vállalta, így nyilvánvaló volt, hogy a meghívásoknál erre a területre koncentráltunk elsősorban, emellett előtérbe helyeztük a kortárs drámairodalmat és a tehetséggondozást, a fiatalok bemutatását. Az első évben még csak kísérleteztünk, majd egyre jobban kiismertük a Kvártélyház közönségének ízlését, igényeit.

Voltak különleges találkozások. Az első évben a Momentán Társulat egy hétig improvizált és a helyi fiataloknak tarott workshopot, a negyedik évben talán a legtöbb visszajelzést Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvéből készült előadás kapcsán kaptuk, amiért nagyon hálásak voltak a nézők, hogy láthatták, és elhoztuk nekik a városba. Már akkor kitűnt, hogy nem csak a könnyed nyári szórakozást keresi a közönség a fesztiválon, hanem nyitottak a komolyabb témákra is, és érdeklődnek a kortárs irodalom színházi feldolgozása iránt. Így az évek során megmutattuk Szabó Borbála, Németh Ákos, Mohácsi István, Parti Nagy Lajos, Pataki Éva színpadi darabjait, idén pedig Grecsó Krisztiánt hozzuk el Zalaegerszegre.  

Folyamatosan figyeltünk a visszajelzésekre, és igyekeztünk a magyar színházi élet legendás alakjait is megmutatni, de közben olyan társulatokat is meghívni, akikről még lehet, hogy soha nem hallott róluk az egerszegi közönség. Vendégünk volt Béres Ilona, Tordai Teri, Hernádi Judit, Miklósa Erika, Udvaros Dorottya, Hirtling István, Nagy-Kálózy Eszter, hogy csak néhány ikonikus művészt említsünk a sok közül. Az eddigi hét fesztivál alatt tartottunk ősbemutatót, játszottunk operát, volt felolvasószínház és improvizációs est, beszélgetések és közönségtalálkozók, koncertek, kortárs tánc, bábelőadások és idén beemeljük a programba az online produkciókat is.

A Manna a Kvártélyházzal közösen egy ma már országos szinten ismertté vált független kortárs színházi fesztivált hozott létre, ami évek óta színesíti a Zalaegerszeg város kulturális életét, a nyári hónapok programkínálatát. A ZAKO mellett azonban minden évben egy zenés színházi előadást is kikerül a két színház szervezésében a közönség elé, melyek jellemzően magyar szerzők műveit mutatják be, sok zenével és humorral. Az évek alatt koprodukcióként született többek között a Szomorú vasárnap, a Szép nyári nap, a Lovagias ügy és a Hasonmások, de büszkék vagyunk a több fesztivált is megjárt Komámasszony, hol a stukker című prózai előadásra is.

Hálásak vagyunk Zalaegerszeg városának, hogy befogadtak, hogy nyitottak az újra, a kortársra, és a Kvártélyháznak, hogy otthont adnak ezeknek az innovatív és előremutató, sokszor karcos hangon megszólaló, társadalmi ügyekkel, és önmagunk esendőségével szembesítő előadásoknak, de leginkább a közönségnek köszönjük, hogy évről-évre megtöltik a Városháza udvarát nevetéssel, sóhajokkal, könnyekkel, csöndekkel és tapssal.

 

Nagyon nagy élmény lesz idén újra találkozni és a hosszú szünet után ismét együtt örülni a színház pillanatnyi, illékony, semmihez sem hasonlítható varázsának!

 

cover: Tompos Kátya Balázs János